Vitathatatlan, hogy a gyermekkor legendás süteménye a krémes, amit csak odaadó élvezettel lehet enni. És a legszebb, hogy ez a varázslat felnőttkorban is megmarad. Nincs az a szilárd diéta, amely térdre ne borulna a remegő, de mégis elomló krém, valamint a roppanó, porcukorral meghintett tésztalap előtt. No de élvezetek ide vagy oda, az mégiscsak tény, hogy a krémes valójában hizlal. A manapság hódító reformétkezés – melynek alapjait még Süllős Gyula mesterszakács tette le hazánkban a modern közétkeztetés megteremtésével – azonban ha nem is tünteti el, de képes egészségesebbé tenni még krémest is, például azzal, hogy összeházasítja egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel.

 

almás krémes

 

Almás krémes

Hozzávalók (10 főre):

Hozzávalók (10 személyre):
A tésztához:
6 tojás
15 dkg liszt
1 kg alma
1 cs. sütőpor

A krémhez:
4 cs. vanília pudingpor
1 l víz
15 dkg cukor
6 tojásfehérje

A tetejére:
5 dl habtejszín


Elkészítési mód:
Hat tojásból piskótát sütünk úgy, hogy a sütőpapírral bélelt tepsi aljára almaszeleteket teszünk. Ha a tészta megsült, felfordítjuk, hogy az almás része kerüljön felülre. A pudingot a vízzel és 2 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. 6 tojásfehérjéből 6 evőkanál cukorral kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük, és a tészta tetejére kenjük. Ezután a tejszínből kemény habot verünk, és a sütemény tetejére simítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, majd kockákra szeletelve ízlés szerint díszítve tálaljuk.

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP