A dió gyakori alapanyaga a magyar konyha süteményeinek. Amellett, hogy finom, rengetegféle vitamint – A, E és többfajta B – tartalmaz, tehát nagyon egészséges is. Nem véletlen, hogy a diót a magyar közétkeztetést új alapokra helyező Süllős Gyula mesterszakács is beépítette az általa összeállított étrendbe. Az alábbi recept alapján egy olyan különösen ízletes desszertet készíthetünk, ami a dió sajátos ízét ötvözi a citrom fanyarságával. E kettőnek a harmóniája pedig igazi ízbomba.

 

Dióskocka

 

Diós kocka

Hozzávalók (10 főre):

A tésztához:
4 tojás
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg darált dió
5 dkg rétesliszt
tetszés szerinti gyümölcsíz

A citrommázhoz:
25 dkg porcukor
2 ek. forró víz
2 ek. citromlé
1 kk. olaj


Elkészítési mód:
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük a cukrokat, a tojássárgáját, a darált diót, a lisztet és jól összekeverjük. Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Közben elkészítjük a citrommázat. A forró vizet és a citromlevet ráöntjük a porcukorra, hozzáadjuk az olajat, és addig keverjük míg megsűrűsödik. A kihűlt tésztát kettévágjuk, tetszés szerint gyümölcsízzel, majd a citrommázzal megkenjük és összeragasztjuk. A megmaradt citrommázzal bevonjuk a tészta tetejét, citromszeletekkel díszítjük és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egyforma szeletekre vágjuk, és dióbéllel díszítjük.

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP