A képviselőfánk az egyik legkedveltebb desszertünk, hisz már Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megújítója is beemelte az általa összeállított étrendbe. Ám nincs olyan finomság, amit apróbb változtatásokkal ne lehetne még izgalmasabbá varázsolni. Az alábbi recept is egy ilyen újragondolása a képviselőfánknak, hiszen a töltelék egy epres-túrós varázslat. Ez az apró változtatás pedig garantáltan új és különleges élményt nyújt.

 

Képviselőfánk – kicsit másképp

Epres képviselőfánk

Hozzávalók (4 főre):
15 dkg liszt
5 dkg vaj
1 ek. cukor
3 db tojás
1 tk. sütőpor
egy csipetnyi só

A töltelékhez:
20 dkg eper
25 dkg túró
fél ek. zselatin

A tetejére:
porcukor


Elkészítési mód:
2,5 dl vizet felforralunk, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót. A tűzről levéve beleszitáljuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza összeáll, majd ismét felforrósítjuk, és az egészet áttesszük egy tálba. Belekeverünk 1 tojást, a sütőport és végül hozzáadjuk a maradék tojást is. A tésztát csillagvégű nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle. Forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen levágjuk a formák kalapját és a fánkokat rácsra helyezve kihűlni hagyjuk. Az epret pár szem kivételével, amit majd a díszítéshez fogunk használni összeturmixoljuk és hozzákeverjük a túrót. Hideg vízbe áztatjuk a zselatint, majd melegítve feloldjuk, lehűtjük, majd a túrókrémhez adjuk és hűtőszekrényben lehűtjük. A fánkokat megtöltjük az epres túrókrémmel, mindegyikbe 1 félbevágott eperszemet illesztünk, majd ráhelyezzük a kalapját. Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP