Méltatlanul mellőzött szereplője a birkahús a mai étkezési szokásoknak, pedig valaha csaknem olyan kedvelt volt, mint mostanság a marhahús. A fogyasztói szokások azonban változtak, talán mert ez a húsfajta kissé „macerás”: jellegzetes illatát nem mindenki kedveli, de ez a tulajdonsága bizonyos előkészítő műveletekkel, vagyis a faggyúréteg eltávolításával, többszöri mosással és ecetes vízben történő forrázással jelentősen tompítható. Megéri a fáradozást, mivel a birkahús rendkívül ízletes és egészséges. Olyannyira az, hogy a birkapörkölt még a modern menzák kínálatába is felkerült, köszönhetően a magyar közétkeztetést megreformáló Süllős Gyulának.

 

Birkapörkölt

 

Birkapörkölt

Hozzávalók (4 főre):

80 dkg birkahús
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
10 dkg sertészsír
5 dkg őrölt pirospaprika
1 kk. köménymag
só, bors

Elkészítési mód:
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az átmosott, kockázott birkahúst. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, zsírjára sütjük, azután belerakjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt pirospaprikával, összekeverjük, zsírjára pörköljük, majd felöntjük kevés vízzel, és állandó kevergetés mellett lassú tűzön, kb. 2,5 – 3 óra alatt puhára főzzük. Ha a leve elfő, a folyadékot pótoljuk.

 

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP