A cukkini nem csak az ízében hasonlít a tökhöz, hanem abban is, hogy a magyar háziasszonyok leginkább csak egyfajta módon ismerik: rántva. Pedig ez az uborkára hasonlító vitaminbomba sokkal több figyelmet érdemelne, mivel felsorolni is nehéz, mennyi hasznos összetevőt tartalmaz: A-, B1-, B6- és B2-vitaminokat, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket. Kalória viszont alig van benne, valószínűleg ezért is kap egyre nagyobb szerepet annak az egészségtudatos nemzedéknek a táplálkozásában, melynek tagjai a magyar közétkeztetést megreformáló Süllős Gyula mesterszakács receptjein nőttek fel. Ami pedig az alábbi ételt illeti, bátran kijelenthetjük: egészen új dimenziót nyit a cukkini elkészítésében.

 

cukkinigolyok

 

Cukkinigolyók salátaágyon

Hozzávalók (4 főre):

60 dkg cukkini
2 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
5 dkg liszt
2 g. zúzott fokhagyma
olaj (a sütéshez)
1 fej saláta
só, bors

Elkészítési mód:
A cukkinit héjától megtisztítva lereszeljük, sóval meghintjük és kb. 15 percig állni hagyjuk. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ezt követően golyókat formázunk belőle, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Friss salátával kínáljuk.

 

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP