Nem akar főzni, de szívesen enne egy tányér vitamindús levest? Akkor érdemes kipróbálnia a spanyolok ízletes finomságát, a gazpachót. Ez ugyanis olyan leves, amit nem kell főzni, viszont tele van értékes tápanyagokkal. Az uborka, a cukkini, a hagyma és a paradicsom mind olyan zöldségek, melyek fogyasztását már Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megreformálója is fontosnak tartotta, különösen a téli időszakban. Ettől függetlenül a gazpacho nyáron is remek hűsítő, és sokszor még egy főétkezést is helyettesíthet.

 Bazsalikomos gazpacho

 

Bazsalikomos gazpacho

 

Hozzávalók (4 főre):

60 dkg érett paradicsom
2 db zöldpaprika
1 db uborka
1 db cukkini
1 db hagyma
1 db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
2 ek. balzsamecet
1 cs. petrezselyemzöld
4 levél friss bazsalikom
2 ek. olívaolaj

Elkészítési mód:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk, majd a héját lehúzzuk. A zöldpaprikát, az uborkát, a cukkinit, a hagymát és a répát apró kockákra, a fokhagymát karikákra, a bazsalikomot, a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. A zöldségekből 1-1 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgépbe rakjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az olívaolajat, a friss fűszereket, sóval, balzsamecettel ízesítjük, majd felöntjük 8 dl jéghideg vízzel, krémesítjük, utána lefedjük, és hűtőben pihentetjük. Tálaláskor a félretett zöldségekkel és pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

 

TÁMOGATOTTJAINK

MENZA MAP