Tippek-praktikák

A tészta csak a tányéron kerüljön a húslevesbe!

Van egy konyhai baki, amit szinte minden háziasszony elkövetett már. Ez pedig az, hogy a húslevesbe belefőzik a tésztabetétet. Ez nem csupán a leves tisztaságát, áttetszőségét befolyásolja negatív irányba, hanem az eltarthatósági időt is csökkenti, mivel a tészta a meleg nedves közegben hamar megromolhat. Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megreformálója is leírta könyvében:

Olajozott egészség

A minőségi étkezés minőségi alapanyagokat is jelent. Ezt ismerte fel Süllős Gyula, amikor megreformálta a magyar közétkeztetést. Munkásságának hatása a mai napig érezhető, hisz akik az általa kreált ételeken nőttek fel, azok számára ma már alapigény az egészséges étkezés. Többek között ennek is köszönhetjük, hogy mindinkább elterjed a mediterrán étrend, s benne is az olívaolaj használata.

Pucolja könnyedén a főtt tojást!

Főtt tojást nem csak Húsvét idején eszünk, hisz a stefánia vagdalttól a kaszinó tojásig számos ételhez kell tojást főzni. Sokak számára viszont nehézséget okoz eltávolítani a héját, ami rátapad, jön vele a sok fehérje is, egyszóval ez a művelet kiadós bosszúsággal jár. A mesterszakácsok azonban – mint amilyen Süllős Gyula, a magyar közétkeztetés megújítója is volt – remek praktikát tudnak ennek a kivédésére.

Titkos grillezési trükk a finomabb húsokért

A különböző húsok legegészségesebb elkészítési módja a grillezés. Ilyenkor ugyanis nem kell sem panírozni a szeleteket, ami jelentősen megemeli az étel szénhidráttartalmát, sem pedig zsiradékba merítve sütni, ami szintén nem tesz jót az egészségnek. Már a korszerű közétkeztetés alapjait megfogalmazó Süllős Gyula mesterszakács is fontosnak tartotta, hogy az ételek minél jobban megőrizzék értékes tápanyagaikat, márpedig a grillezés ebből a szempontból ideális.
 
MENZA MAP